Kışların soğuk ve kar yağışlı geçmesinde dolayı Bitlis'de kar sporları ve kayak turizmi yaygındır. Yılın altı ayı kar şehirde etkisini göstermektedir. Van gölüne kıyısı olan ilçelerde ise yıl daha ılık seyreder. Özellikle bahar ayları o ilçelerde tatil planlamak uygundur. Siz yine de tatil planınızı ayarlamadan önce hava durumunu kontrol etmeyi unutmayın.
Türk mutfağında yer edinmiş en lezzetili yemkelerin pişirildiği Doğu Anadolu Bölgesinin yemek çeşitliliği en fazla olan illerimizden biri de Bitlis'dir. Bu yemeklere örnek vermek gerekirse, turşu aşı çorbası, gebol çorbası, corti aşı, büryan, Bitlis köftesi, katıklı dolma, keledoş ve halise yemeğini söyleyebiliriz.
Tatilinizin sonunda sevdiklerinize Bitlis'den hediyelik götürmek isterseniz pek çok seçenekle Bitlis sizi şımartıyor. Bu seçeneklerden bazıları ise, ahlat bastonu, harık, toprak ürünleri, bal, ceviz ve ceviz reçelidir. Bu ürünlere ulaşmak isterseniz kent merkezindeki çarşıya uğramanız yeterli.
Bitlis Doğu Anadolu Bölgesi'nin hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle turistlerin ilgisini çeken yerlerden biridir. Bunlardan bazıları, Ahlat selçuklu mezarlığı, Bitlis etnografya müzesi, Hatuniye camii, Ulu Camii, İhlasiye medresesi, Yusufiye Medresesi, Tatvan Kalesi, Ahlat sahil kalesi ve Adilcevaz Kef kalesidir. Doğla güzelliklere örenk vercek olursak, Van gölü, nazik gölü, Aygır gölü, Süphan dağı, Nemrut dağı ve Nemrut Gölü, Bitlis Kaplıcalarını söyleyebiliriz.